International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

Link to English Section

يبانيه ها  |  پاسارگاد  |   خبرها  |  مقالات   |   هنر و ادبيات |    تاريخ  زدايي  | ديداري ـ  شنيداري  | جشن های ايرانی | محيط زيست |  تماس |  جستجو

23 دی  1387    (2547 سال پاسارگارد)  12  ژانويه 2009        ============      کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

پيوند به صفحه اصلی

 مکان آت

 

خوش به حال امامزاده ها و مساجد!

با اعتباری 280 ميليونی  مرمت چند امامزاده  و محوطه های اسلامی در قم شروع شد

معاون ميراث فرهنگی قم: استحكام‌بخشي، سبك‌سازي، حذف الحاقات، مرمت تزيينات، كاشي‌كاري‌ها و گچ‌بري‌ها و برگرداندن اصالت به بنا، رفع خطر از آن در مقابل زلزله و عوامل ديگر از كارهاي قابل انجام اين بناها است.

 

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قم از مرمت هفت بقعه‌ي تاريخي در اين استان تا پايان امسال خبر داد.

علي بخشي در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين‌باره بيان كرد: 280 ميليون تومان اعتبار از محل اعتبارات حوادث غيرمترقبه به اين بخش اختصاص يافته است و اميدواريم تا پايان سال، هفت بقعه‌ي متبرك امامزاده‌هاي تاريخي را كه در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده‌اند، مرمت كنيم.

وي ادامه داد: مرمت اين هفت بقعه پيش از اين به‌صورت مراحل مختلف و پراكنده انجام مي‌شد و بعضي ديگر تاكنون كار مرمتي روي آن‌ها انجام نشده است.

او استحكام‌بخشي، سبك‌سازي، حذف الحاقات، مرمت تزيينات، كاشي‌كاري‌ها و گچ‌بري‌ها را از جمله اقدامات مورد نياز براي مرمت اين هفت بقعه دانست و گفت: برگرداندن اصالت به بنا، رفع خطر از آن در مقابل زلزله و عوامل ديگر از ديگر كارهاي قابل انجام در بحث مرمت هفت بقعه‌ي تاريخي قم‌اند.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قم مجموعه‌ي چهل اختران شامل دو امامزاده و يك مسجد، امامزاده زكرياي بخش خلجستان، شش امامزاده قمرود، امامزاده اسحاق روستاي لنگرود، امامزاده حمزه، امامزاده خديجه خاتون و امامزاده سيدسربخش را هفت مجموعه‌ي مورد بحث براي مرمت اعلام كرد.

بخشي با اشاره به منحصر‌به‌فرد بودن گنبدهاي امامزاده‌ حمزه و قدمت آن كه به دوره‌ي قاجار برمي‌گردد و حتا ساخت آن با بخش‌هاي قاجاري حرم حضرت معصومه هم‌دوره است، بيان كرد: تاكنون روي اين بناي امامزاده، بناي امامزاده اسحاق روستاي لنگرود، مجموعه‌ي چهل اختران و شش امامزاده قمرود هيچ كار مرمتي انجام نشده است.

وي اظهار داشت: در سال‌هاي گذشته، يك مرحله‌ي مرمتي به‌صورت مشاركتي بين اداره‌ي اوقاف و امور خيريه و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قم انجام شده است. هم‌چنين مرمت تزيينات داخلي امامزاده سيدسربخش باقي‌مانده از قرن هشتم هجري قمري در سال‌هاي گذشته انجام شده بود و امسال بايد الحاق‌هايي كه به اطراف اين امامزاده اضافه شده‌اند، حذف شوند.

او افزود: مرمت تزيينات داخلي و گچ‌بري امامزاده خديجه خاتون متعلق به قرن هشتم هجري قمري سال گذشته با اعتباري حدود 18 ميليون تومان از محل اعتبارات استاني انجام شد كه با توجه به حجم آسيب‌ زيادي كه به امامزاده وارد شده بود، اين مبلغ براي مرمت امامزاده كافي نبود.

معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري قم در توضيح ميزان انجام كارهاي اجرايي در اين هفت پروژه، گفت: براساس موافقت‌نامه‌ي مبادله‌شده، شرح خدمات چند پروژه نوشته شده و حتا كارهاي اجرايي آن نيز آغاز شده و تهيه‌ي شرح خدمات براي ديگر پروژه‌ها در دست انجام است.

بخشي هم‌چنين با اشاره به اختصاص 220 ميليون تومان به اداره‌ي اوقاف و امور خيريه قم از محل اعتبارات سوانح غيرمترقبه استان، بيان كرد: با تعامل و رايزني‌هاي اداره‌ي كل اوقاف و با اعتبار تخصيص‌يافته به اين اداره، تعداد ديگري از بناهاي تاريخي ـ مذهبي و بقاع متبركه‌ي ثبت‌شده در فهرست آثار ملي مرمت مي‌شوند.

وي اضافه كرد: اميدواريم با توجه به اعتباري كه در اختيار سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و اداره‌ي اوقاف قم قرار مي‌گيرد، حجم قابل توجهي از بناهاي تاريخي و مذهبي اين استان مرمت شون

http://www.isna.ir/ISNA/NewsView.aspx?ID=News-1268916&Lang=P

 

 

 

خبرگزاري ميراث فرهنگي_ گروه ميراث فرهنگي_ روابط عمومي پژوهشکده باستان شناسي از ادامه کار در چاه هاي نزديک تختگاه تخت جمشيد خبر داد.

 

"افشين يزداني"، سرپرست کاوش چاه هاي باستاني در تخت جمشيد، اظهار داشت که در ابتدا به دليل نياز به ساخت سرويس هاي بهداستي در بخش باختري تخت جمشيد مطالعه در اين بخش آغاز شد.

 

به گفته وي در حين خاکبرداري و بررسي به چاه آبي پر شده بررخورد شد که حدود ده اثر سالم و ارزشمند سفالي هخامنشي در آن مدفون شده بود و احتمالاً مربوط به استفاده مردم شهر پارسه مي شوند. با يافتن اين چاه از ساخت سرويس بهداشتي در اين منطقه به دليل تقدس آب از گذشته تا کنون صرفنظر شد.

 

يزداني همچنين گفت:« ايجاد ترانشه‌هاي بعدي در اين محل به دليل لايه نگاري و تعيين استقرارها منجر به پيدايي اطلاعات با ارزشي شد و تعداد ديگري چاه در کنار يکديگر در اين سايت شناسايي شدند. »

 

و افزود:« چاه ها در دوران هخامنشي و به احتمال فراوان در ابتداي ساخت تختگاه تخت جمشيد حفر شده بودند ولي دوران متروک و پر شدن آنها به طور دقيق مشخص نيست اگرچه گمان مي رود همزمان با افول هخامنشيان استفاده از آنها متوقف شده باشد. اين چاه هاي کنار هم به دليل نزديکي به تختگاه منحصر بفرد و حائز اهميت هستند.»

 

به گفته يزداني تا کنون سازه معماري مشخص مرتبط با دوره حفر چاه ها در کنار آنها يافت نشده است و معلوم نيست که چاه ها متعلق به خانه‌هايي در اين مکان بوده يا در فضاي باز قرار داشته اند.

 

يزداني در ادامه افزود :«عمق اين چاه ها نشانگر آن است که در زمان هخامنشيان سطح آب هاي زير زميني در سطحي بسيار بالاتر از امروز قرار داشته اند. يکي از چاه ها نيز به شکل قيفي با انتهايي با قطر اندک حفر شده است که احتمال مي رود براي ساخت آن از تکنينکي خاص و متفاوت و يا شايد حتي از ابزار مته اي شکل استفاده کرده باشند.»

محوطه حاضر در 500 متري پلکان ورودي بزرگ تخت جمشيد واقع شده است.

 

 

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=49515

 

 

 

خبرگزاري ميراث فرهنگي _ گروه ميراث فرهنگي _ حسن ظهوري _ در حالي که نقش رستم از گزند راه آهن جنوب در امان ماند، اين بار مسئولان راه آهن قصد دارند با ايجاد تونل از تنگاب عبور کنند. به اين ترتيب قلعه دختر، بناي ساساني نقاره، نقش برجسته پيروزي اردشير بر اردوان و تاج گذاري اردشير و تعداد بيشماري محوطه پارينه سنگي تا دوره اسلامي در خطر خواهند بود.

 

به گزارش CHN، به گفته باستان شناسان خط راه آهن جنوب پس از گذشت از نقش رستم راهي شيراز مي‌شود و از آنجا نيز به طرف اهرام مي‌رود. در اهرام اين خطوط به دو بخش تقسيم مي‌شود که يکي مسير بوشهر و ديگري مسير عسلويه را در پيش مي‌گيرد.

 

اما پيش از آنکه اين خطوط به اهرام برسند بايد از فيروز آباد عبور کنند که به ظاهر تنها راه رسيدن به فيروز آباد، تنگه باستاني تنگاب است. در اين تنگه قرار است خطوط راه آهن با گذشتن از کوه به دشت فيروز آباد برسد.

 

"عليرضا برزگر"، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس در اين باره به CHN گفت: «ما از مسئولان راه آهن خواستيم نقشه عبور خط راه آهن جنوب را به ما بدهند. اين کار هنوز انجام نگرفته اما گفته مي‌شود اين خطوط قصد عبور از تنگه باستاني تنگاب را دارند.»

 

به گفته وي شنيده‌ها درباره عبور خطوط از تنگاب به گوش مي‌رسد اما تا زماني که نقشه ها تحويل داده نشود نمي‌توان در اين باره اظهار نظر کرد.

 

وي در ادامه گفت: «سازمان ميراث فرهنگي همچون گذشته و زماني که راه آهن قصد عبور از نقش رستم را داشت جلوي هرگونه تخلف و تجاوز به حريم قانوني آثار باستاني را مي‌گيرد.»

 

تنگاب، تنگه‌اي باريک و کهن است که مسير شيراز به فيروز آباد را به هم متصل مي‌کند. از گذشته هاي دور رودخانه اي از اين تنگه باستاني عبور کرده و پس از انقلاب نيز جاده شيراز _ فيروز آباد از داخل آن کشيده شده است.

 

عمده آثار باستاني تنگاب، متعلق به دوره ساساني بوده که شامل قلعه دختر، بناي نقاره، نقش برجسته پيروزي اردشير بر اردوان و همچنين نقش برجسته تاج گذاري اردشير است.

 

به گفته کارشناسان ميراث فرهنگي خطوط راه آهن امکان عبور از تنگاب را ندارند، زيرا از يکي طرف رودخانه و از طرف ديگر جاده شيراز _ فيروزآباد امکان عبور خطوط راه آهن را از بين برده است. به اين ترتيب مسئولان راه آهن قصد دارند تا با ايجاد تونل مسير تنگاب را پيموده و خود را به دشت فيروزآباد برسانند.

 

اين تونل قرار است درست در کوهي زده شود که بالاي آن بناي نقاره، که به نوعي ساختمان نگهباني دوره ساساني بوده احداث شود. به گفته کارشناسان احداث تونل که همراه انفجار است، قطعا باعث آسيب به بناي نقاره مي‌شود.

 

از سوي ديگر بناي قلعه دختر، که به دوره اواخر اشکاني و اوايل ساساني مربوط مي‌شود و نخستين قلعه اردشير است، درست در 500 متري انفجارهاي تونل در کوه مجاور قرار گرفته است.

 

اين بنا هم اکنون در حال باز شدن و از هم پاشيده شدن است و ديوارهاي آن به وسيله بست ها و کابل هاي فلزي نگه داشته شده است.

 

به گفته کارشناسان در صورتي که انفجارها به منظور احداث تونل آغاز شود، اين بنا از هم مي‌پاشد و شايد لطمات جبران ناپذيري به آن وارد آيد.

 

همچنين در اين ميان نقش برجسته هاي دوره اردشير نيز وجود دارد که مي توانند بر اثر اين انفجارات دچار آسيب شوند.

 

از سوي ديگر تنگاب محوطه اي باستاني و نسبتا بکر است. هرچند پيش از اين جاده شيراز _ فيروزآباد تا اندازه اي باعث برهم زدن بستر بکر منطقه شده اما از آنجايي که اين جاده نسبتا روي جاده قديم کشيده شده، ميزان مداخله کمي در منطقه داشته است.

 

به گفته کارشناسان ميراث فرهنگي، قيام اردشير عليه اردوان از اين تنگه باستاني آغاز شده و اين موضوع توسط نقش برجسته ها، بناها و محوطه هاي ساساني موجود در اين تنگه به خوبي قابل رويت است.

 

از طرفي محوطه باستاني تنگاب مملو از آثار باستاني بوده که از دوره پارينه سنگي تا دوران اسلامي قابل تقسيم بندي هستند.

 

با اين حال رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري تاکيد دارد که پس از ارائه نقشه هاي عبور خطوط راه آهن بهترين مسير براي انتقال اين خطوط توسط کارشناسان ميراث فرهنگي انتخاب مي‌شود و مثل ماجراي نقش رستم بدون آنکه به آثار باستاني آسيبي برسد، خطوط راه آهن به مسير خود ادامه مي‌دهد.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=49488